Geschiedenis

De totstandkoming van het Hospice Utrecht.

In 2002 is Hospice Utrecht geopend. Het idee om een hospice in Utrecht te starten is voortgekomen uit de ervaringen van de Stichting Thuis Sterven Utrecht (STSU). Deze stichting, opgericht in 1986, biedt hulp van vrijwilligers in de thuissituatie bij ernstig zieken.

Begin 2000 is er een huurovereenkomst getekend met het Parochiebestuur van de St. Antonius van Padua Parochie, het beoogde pand voor het hospice was de voormalige pastorie aan de Kanaalstraat in hartje Utrecht.

Het hospice moest een sfeervol en intiem “thuis” worden, bestaande uit 4 gastenkamers, voorzien van sanitair, logeerkamers, een keuken, vrijwilligersruimte, kantoor, vergaderruimte en een heerlijke tuin. Omdat de oude pastorie een rijksmonument is, moesten hiervoor diverse vergunningen voor de verbouwing worden aangevraagd.

Met zeer veel steun en sympathie uit alle hoeken is het gelukt na twee jaar de plannen te realiseren. Op 31 januari 2002 is het Hospice Utrecht officieel geopend door Burgemeester Brouwer van de gemeente Utrecht.

Nu jaren later, zijn we nog steeds blij met deze plek in de stad. Zowel wat betreft het gebouw in de Kanaalstraat, als wat betreft de plek die Hospice Utrecht heeft ingenomen in het aanbod van een veilige plek voor mensen in de laatste levensfase. In de afgelopen jaren is er veel ontwikkeld op het gebied van zorg en ondersteuning. De samenwerking met de huisartsen en de verpleegkundigen van Careyn heeft in de loop der jaren een stevig fundament gekregen. Nieuwe vrijwilligers blijven zich melden, meerdere vrijwilligers van het eerste uur zijn ook nu nog actief.